fbpx

Зимен пътепис

Зимен пътепис – Баташки Снежник

С благодарност към наши гости във Villa Santa Maria, които споделиха своите преживявания по време на организиран зимен поход до връх Баташки Снежник.
За информация: до 29 юни 1942 г. името е било Баташки карлък, с височина 2081,9 метра, той е шестият по височина връх от планината Родопи и втори по височина, след връх Голяма Сюткя 2185 метра от дяла Баташка планина.
Баташки Снежник е най-високият връх в Община Батак, както и най-голямата защитена местност в общината (1054 ха).

Поглед от Баташки Снежник
Поглед от Баташки Снежник

Ето го и  разказа на нашите гости:

Към Баташки снежник с бюро „Радецки“

Тръгнахме с групата от местността „Карлъка“.
Сложихме снегоходки, които ни даде водача Александър Пенков. След кратко обяснение от страна на другия водач Теодора Маркова, как да се справим с тях, се отправихме на път. Групата ни беше общо 10 човека, много лъчезарни и приятни. С весели разговори и шеги,пътят ни се видя много лек и времето мина неусетно. Спирахме често, за да правим снимки на невероятната природа около нас. Снегът, като невидим художник, беше нарисувал прекрасни картини. Всеки от нас оприличаваше засипаните със сняг борове на различни животни, предмети и дори филмови герои.
След около 3 часа стигнахме до заслон, където направихме по-голяма почивка, а пред нас се извисяваше величествен върхът – Баташки снежник. Подкрепихме се и започнахме същинското изкачване. Не след дълго вече бяхме горе. Пред нас се откри невероятна гледка. Виждаха се Рила, Пирин, Стара Планина, Средна гора, Родопите и кулата на връх Снежанка, дори върховете на планина, която се намира в Гърция. Естествено видяхме и целия язовир Батак. Кратка почивка. Теди направи топъл чай за всички на миниатюрно газово котлонче. Обратно надолу. Отново смях, снимки и неусетно стигнахме до колите. Приключението завърши с вечеря в ресторант в град Пещера, на която за съжаление ние не успяхме да присъстваме.
Беше едно незабравимо преживяване, което ни зареди с огромни количества положителна енергия.
Специални благодарности на водачите ни Теодора Маркова и Александър Пенков от бюро“Радецки“, които направиха денят ни прекрасен!