Екскурзии

Екскурзии

Организирани екскурзии от 4 до 20 човека.


Екскурзия 1:

  • Крепостта „Цепина”
  • Плиоценски парк – Дорково
  • Цех за ръчно тъкани килими – с. Костандово
  • Необходимо време – 6 часа, с възможност за обяд на открито със сух пакет или обяд в еко селище „Руминика”.

Екскурзията е целодневна.


Крепост Цепина

Крепост Цепина

Крепостта Цепина влиза в пределите на българската държава през 9 век. През 11в преминава в ръцете на византийците, но е освободена от цар Калоян, който прави своят племенник Алексей Слав деспот на областта и крепостта. Въпреки, че крепостта е изоставена отдавна, си личи, че е била внушителна. Дебелината на външните стени на крепостта е 1.80м, а стените обхващат територия от 25 дкр.


Плиоценски парк

Плиоценски парк

Край Дорково са открити най-много за Европа останки от мастодонта ананкос арвенензис, който хората ще могат да видят в естествен размер в музея. Намерени са и кости на 27 неизвестни за науката животни. Според експерти край Дорково се намира най-голямото струпване на кости от праисторически видове на Стария континент.Основният експонат – огромният мастодонт, вече е поставен. Той е направен от специални смоли от екип на природонаучния музей под ръководството на проф. Спасов. Еспонатът изглежда като жив. Той е възстановен по намерените в находището кости, по които учените са си изградили абсолютно точна представа за външния вид на животното. Огромна диорама – картина върху платно, пък показва каква е била флората и фауната в района преди 5 милиона години.


Цех за ръчно тъкани килими

Цех за ръчно тъкани килими

Девизът на ХЕМУС е „Кралски уют и качество на реални цени”.
Той произлиза от клиенската листа на фирмата, която е обзавела с ръчни килими, голяма част от европейския елит: дворци, частни имения, държавни сгради и музеи.
Материали
Материалите са 100% естествени и 100% български: фина вълна и памук. Основата на килима е памук – тя се поставя нишка по нишка на ръка. В същото време вълнения килим поради изключителната си мекота изпълнява и някои полезни функции – има добра топлоизолация, повишава звукоизолацията на пода, регулира влагата в помещението и създава комфорт при ходене. Натуралността на материята я прави подходяща за детски стаи или помещения където играят дечица.
Цветове

Компанията е инвестирала много в лабораторията за боядисване където може да се създаде всеки цвят който избщо може да си представите. За времето в което работи фирмата създаде галерия от над 6000 цвята,които могат да бъдат безпогрешно повторени но и нови могат да бъдат създадени и то в срок от 24 часа. Цвета не се повлиява от употреба или пряка слънчева светлина.
Екосъобразност
В процеса на обработка не се използуват никакви химикали или избелващи препарати за разлика от другите производители.Широкоизвестен факт е че в страни традиционни производителки на ръчни килими се отбелязва изключителна замърсеност на районите в които се работи (Авганистан,Турция,Пакистан и др.). ХЕМУС е изцяло против употребата на химия както при обработката на преждата така и при прането. Боята която се използува е най-качествената и скъпа текстилна боя в света – швейцарско производство.


Екскурзия 2:

  • Батак – история и етно култура
  • Пещера Снежанка
  • Крепост Перистера

Екскурзията продължава 8 часа.


 

Батак – история и етно култура

Батак – история и етно култура

Историческият музей на град Батак е създаден през 1956 г. Музейният комплекс обхваща сградата на музея, историческата църква костница „Св. Неделя”, Балиновата и Шаровата къща.
Срещу храма се намира сградата на Историческия музей. В него се съхраняват автентични предмети и документални материали от Априлското въстание и Руско-турската война (1877-1878 г.). Изложени са и находки от археологически разкопки в района.
Повече за бита, културата, поминъка и обичаите на местното население в края на ХІХ и началото на ХХ век разказва етнографската експозиция, която се намира в Балиновата къща. Тази къща е образец на традиционната баташка архитектура.
В Шаровата къща, която също е част от музейния комплекс, е разположена музейната галерия „Борис Шаров”. Къщата обаче има непостоянно работно време и функционира само когато в нея се представят изложби.


Пещера Снежанка

Пещера Снежанка

Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Наричана е още „Перлата на Родопите” и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Обявена е за природна забележителност със заповед No.512 от 14.03.1961 г. В своите само 145 метра дължина тя е събрала всички форми на пещерни образувания. Намира се на 5 км oт град Пещера в посока към гр. Батак.


Крепост Перистера

Крепост Перистера

Изградени са 4 беседки за отмора на посетилите и допълнителна пътека за хора в неравностойно положение.
Всеки гост на „Перистера” ще може да облече бойни доспехи, да си направи снимки или видео, облечен като византийски войн.
В който и сезон да посетите крепостта, за вас ще има уникална атракция. Литийни шествия в деня на св. Петка ще се провеждат на хълма. Дионисиевите празници  също ще бъдат част от атракциите. Тогава туристите ще зарязват лоза, ще берат грозде и ще дегустират вина. Всяка година общината ще прави пролетен празник на цветята. Хълмът Св. Петка Българска, на който се намира крепостта става дендрологичен и археологически парк, зелен театър на фона на реставрираните крепостни стени.


Екскурзия 3:

  • Национален парк Родопи

Екскурзията е целодневен.


Национален парк Родопи

Национален парк Родопи

Ако се интересувате от живата природа, обичате планината и имате един уикенд на разположение, насочете своето внимание към Западните Родопи. Тук ще откриете много възможности за семейни маршрути, излети сред природата и някои наистина впечатляващи природни обекти.
Национален парк Родопи – целодневна екскурзия.
Наличие на изкуствено създадени езера/язовири/, мащабно строителство на Баташки водносилов път, недокоснати резервати и защитени местности, изобилие на редки видове флора и фауна. Природа, която запленява, омагьосва и балансира душевната хармония.
Ще имате възможност да се насладите на прекрасни язовири, Батак, Голям Беглик, Широка поляна, Доспат. Можем да комбинираме пътуването с улов на пъстърва и обяд във вилно селище „Романтика”.


Екскурзия 4:

  • Пещери в Смолянско

Екскурзията е целодневна.


Пещери в Смолянско

Пещери в Смолянско

Най-интересните пещери се намират в близост до Девин. Такива са  прословутата пещера „Дяволското гърло” и Ягодинската пещера, намираща се в Буйновското ждрело. Ще посетите също и музея на мечката в Триград. Любителите на офроуд могат да се насладят на уникалната панорама от изградена в пространството площадка „орлов поглед”.