Местоположение

Семеен хотел Villa Santa Maria е разположен в Западни Родопи, на брега на язовир Батак, местност Цигов чарк. Построен в елегантен родопски стил, той е идеалното място да отдъхнете сред девствена природа и невероятни пейзажи. Само на 140 км от София и 66 км от Пловдив, ще попаднете в райско кътче, заобиколено от борова гора и с неповторима гледка от всички стаи към язовир Батак и атрактивния му остров. Преобладаващата борова гора произвежда фитонциди, които правят въздуха особено здравословен за хора, страдащи от алергии и заболявания на горните дихателни пътища. Съчетаването на боровите фитонциди с рядко срещана отрицателна йонизация на въздуха създават условия за бързи възстановителни процеси в организма.

В близост са най-добрите български дивечовъдни бази и ловни стопанства, където любителите на ловния туризъм ще се насладят на лова на благороден елен, глухар, муфлон, дива свиня и хищници, а във водите на язовира можете да уловите шаран, толстолоб, бяла риба, сом, костур, червеноперка. Девствената природа на Баташка планина е подходяща за фотосафари и велотуризъм.

Удоволствие е да го откриеш, наслада да го изживееш.

Вкусната домашно приготвена органична храна, уютният интериор правят хотелчето подходящо за туризъм през всеки сезон от годината.

С какво е уникално местоположението ни?

Цигов чарк – територия с уникални биоклиматични качества-предпоставка за нови туристически практики

Според световната организация по туризъм всеки трети турист  реализира отдиха  и рекреацията си чрез една от формите на алтернативните туристически практики. Търсенето на възможности за алтернативна рекреация е пряко свързана с периодично променящите се нагласи в обществата. Непосредствен израз за налагане на нови туристически практики е обособяването и присъствието на различни психологически типове хора. Интровертите търсят усамотение, спокойствие без рискови и алтернативни туристически практики. В противоположност на първите, екстровертите търсят приключения, предизвикателства и риск.Те са и основоположници на новите пътища в посоката на съвременното развитие на туристическата палитра от активности. Съобразявайки се и с факта , че съвремения човек провежда огромна част от живота си в урбанизирана среда, той загубва възможностите си за адаптация и намалява съпротивителните сили на организма си.

Тези основни доводи предопределят  мястото на курортна зона Цигов чарк, като територия с доказани възможности за алтернативни туристически практики.

Кратка биоклиматична и курортна характеристика на територията:

  1. Климатът на територията  е умерено-континентален без резки температурни колебания. Средна годишна температура е 12.8 гр.Целзий. Валежите са 680-700л/м.кв./годишно. Скоростта на вятъра е от 1,2-2м/сек. Процента на тихо време е 49-51%.
  2. Широка продължителност на курортния и профилактичен сезон/около 9-10месеца/. Подходящ за климатопрофилактика и рекреация при някои сърдечно-съдови  заболявания, ендокринни и обменни нарушения, хронични дихателни заболявания, вегетативни дистонии, неврози и дезадаптози, хронични интоксикации.

Особености на биоклиматичните ресурси, подходящи за хелиотерапия/слънцелечение/:
– период зима –  зона над комфорт – I степен,
– период пролет –  зона над комфорт – I степен,
– период есен –  зона над комфорт – III степен,
– период лято –  зона на прегряване – II степен.

Всички стойности са измерени при скорост на вятъра  0,5м/сек.

Подходящи периоди за аеройонотерапия в зоната на курорта /отрицателна аеройнизация/
пролетно – летен  и  есенно – зимен преход с концентрация на активни отрицателни  аеройни от 1000-2000/см.куб. Характерно е разпределението на тези концентрации при различна роза на ветровете.

Преобладаващите ветрове са западните: СЗ – 42,6 %,  З – 37,3 %,  ЮЗ – 6,3% . Ето защо и западно-югозападната зона на курорта предоставя най-богато съдържание на полезен отрицателно йонизиран въздух за пасивна и активна рекреация.

Класически и съвременни  научни изследвания /за първи път от Каспари и Аскинас/ извеждат доказателства, че отрицателната аеройонизация на въздуха допринася за възстановяване на виталните показатели на човека. Вдишването на естествено формирани отрицателни аеройони е основен елемент за възстановяване при стрес, депресия, хронична умора,тревожност и инсомния.  Доказано йонизираният въздух подобрява състоянието на хора със съдови и сърдечни проблеми, бронхиална астма, алергични състояния, мигрена. Отрицателните аеройони са незаменимо средство при лечение на труднозарастващи рани, изгаряния, екземи. Зоните с естествено отрицателно йонизиран въздух се  сравняват  с  гигантски камери от  безопасна среда за дишане, като елиминират и намаляват вредното влияние на вируси, бактерии и различни алергени. Влиянието на растителните иглолистни видове в района увеличават благотворното влияние на въздуха, като повишават концентрацията на отрицателни аеройони обогатени с  характерни фитонциди .

В зоната на Цигов чарк, наред с изброените биоклиматични дадености трябва  да се добави и възможността за съвременна ландшафт – терапия: разнообразен планински релеф, различни видове растителност, голямо разнообразие на животински видове  и  широка водна площ – яз. Батак.

Удобният излаз на бреговете почти по цялото продължение на водната площ създава предпоставки за избор на водни спортове и активности, като уиндсърф , водни ски, яхтинг, кайт сърф, гребни спортове и други водни активности. Около язовира и околностите съществуват множество маршрути за велотуризъм, пешеходен туризъм. Някои маршрути са подходящи за по-екстремни  изживявания.

Всичко описано по горе формира и налага становището , че Цигов чарк е една от териториите в Република България с уникално ценни  биоклиматични качества. Това  дава възможност за прилагане на различни подходи и алтернативни туристически практики с една единствена цел-възстановяване жизнените сили и укрепване здравето на човека.

Автор:  Д-р Димитър Л.Станчев – специалист по физикална медицина, рехабилитация и курортология