fbpx

50 години набори

ТРАДИЦИЯ, КОЯТО Е ГОРДОСТ ЗА БАТАК

Всяко поколение вгражда себе си в града.
Покрай благородната надпревара Батак се сдобива с детски площадки, чешми, мост,  фонтан, герб и др.

Началото на уникалната за България традиция е поставена в Батак от родените през 1921 г. по идея на покойния вече бивш ректор на УНСС проф. Ангел Чаушев, като той и наборите му подаряват юбилейно знаме на Историческия музей в града. Следващите сбирки на 50-годишните батачани се провеждат в местното читалище, като преди срещите си всеки един от тях засажда дърво. Това продължава до 1992 г., когато 50-годишните пораснали момчета и момичета от набор 1942 решават, че само това не е достатъчно и събират пари за електронен часовник на новата поща и поставят монумент на входа на Батак по пътя от Пещера. Следващите 3 випуска даряват икони и украса за храма „Свето Успение Богородично“, край който родените през 1948 г. изграждат нова чешма. Бившият командир на ескадрила във ВВС полковник Марко Карлюков и връстниците му от набор 1949 подаряват на града „пенсиониран“ боен самолет L-29, издигащ снага край църквата на Света Богородица, която се сдобива с нови дървени врати, кръст, полилей и 4-звънна камбана, дар от родените през 1950, 1951, 1954 и 1961 г. Покрай благородната надпревара между отделните набори Батак се сдобива с нови детски площадки, чешми, мост над Стара река, фонтан на централния площад, герб и бронзов надпис на сградата на общината, беседка край параклиса „Свети Георги“. Кметът на община Батак Петър Паунов и връстниците му от набор 1957 с помощта на спонсори подаряват на града огромен кръст за над 25 000 лв., който поставят на върха на мемориалния комплекс.
Сбирката на наборите е повече от празник за Батак. Това е събитие, което се подготвя и коментира месеци преди самата среща и след нея. Неслучайно вече 45 години нито един набор не е пропуснал традиционното събиране. Абитуриентските балове бледнеят пред сбирките на наборите. Чрез този празник и даренията, които се правят, всяко поколение вгражда себе си в Батак. Затова и традицията е жива и ще продължава да живее.
Набор 1965 се обедини около идеята за камбаната за параклиса „Свети Андрей Първозваний“ в м. Цигов чарк. Тъй като камбаната е символ на чистотата и божествения глас и ни зове да пазим и обичаме родния си край, да бъдем добри и будни. А будността е качество на осъзнатите хора и тласък да правят промени за осигуряване на един по-добър живот, какъвто заслужаваме всички ние, батачани и българи.

 

параклис"Свети Андрей Първозванний" в м. Цигов чарк
параклис“Свети Андрей Първозванний“ в м. Цигов чарк

Организацията всяка година се поема от организационне комитет на набора. Те полагат труд да издирят актуални адреси, телефони е мейли на всички живи от набора и да ги поканят на техния бал

Защото в деня на бала на 50 г. набор на площада ще се изсипе цял Батак, а радостта, сълзите и прегръдките пак ще са в изобилие. Както всяка година по това време…